Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

10 εκλεκτά γαλλικά τυριά για να μη σας πιάνουν αδιάβαστους...

Ένα ρητό λέει ότι υπάρχει ένα διαφορετικό γαλλικό τυρί για κάθε μέρα του χρόνου, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερα από ένα για κάθε μία. Όταν όμως, ψάχνετε κάτι εκλεκτό για να δοκιμάσετε, οι επιλογές σας περιορίζονται...


Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε την κάθε περιοχή της Γαλλίας από το να δοκιμάσετε το ξεχωριστό τυρί της καθεμιάς από αυτές. Πλάι στο πασίγνωστο brie και τα πολυαγαπημένα camembert και Roquefort, υπάρχουν αμέτρητα άλλα γαλλικά τυριά. Ας ξεχωρίσουμε 10 από αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε…
Morbier, Jura
Το Morbier κατάγεται από το ομώνυμο χωριό στην Jura της ανατολικής Γαλλίας. Φτιάχνεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και κατά μέσο όρο ζυγίζει 7 κιλά. Η καταγωγή του ανάγεται πίσω στον 19ο αιώνα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του τοπικού τυριού Comté. Μετά την προετοιμασία του Comté από την πρωινή σοδειά του γάλακτος, το γάλα που περίσσευε έμπαινε από τους αγρότες σε ξεχωριστά δοχεία και καλυπτόταν με ένα λεπτό στρώμα στάχτης για να το προφυλάξει από τα έντομα. Το απογευματινό γάλα προστέθηκε στο αρχικό στρώμα αργότερα. Σήμερα, το στρώμα έχει καθαρά διακοσμητικό ρόλο αλλά είναι γλυκό και το φρουτώδες άρωμά του έχει συνδράμει στην ξεχωριστή γεύση του Morbier.
Beaufort, Savoie
Το Beaufort είναι ένα απαλό και στέρεο κίτρινο τυρί που παράγεται στα ψηλά βουνά και τις κοιλάδες του Savoie των Άλπεων. Είναι συνήθως 50 εκατοστά στη διάμετρο και φτιάχνεται από παστεριωμένο γάλα που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Beaufort χρειάζεται τουλάχιστον 5 μήνες για να παραχθεί και είναι βασικό συστατικό των σπεσιαλιτέ των Άλπεων.
Saint Nectaire, Auvergne
Αυτό το πλούσιο σε κρέμα χρωματιστό τυρί είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά στη Γαλλία. Το τελικό αποτέλεσμα ζυγίζει 600 γραμμάρια και έχει μια ελαφριά γεύση φουντουκιού. Να σημειωθεί ότι η ενορία του Saint Nectaire στην άκρη του Auvergne είναι το σπίτι μιας υπέροχης ρωμαϊκής εκκλησίας.
Saint Marcellin, Dauphine
Αυτό το μικρό λευκό τυρί με βάρος μόλις 80 γραμμαρίων έχει πλούσια γεύση όσο και ιστορία. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στη βασιλική οικογένεια από την εποχή του Λουδοβίκου του 14ου κατά τον 15ο αιώνα και παράγεται από αγελαδινό γάλα στην περιοχή του Dauphine, που καλύπτει τμήματα των δυτικών Άλπεων. Το Saint Marcellin τρώγεται εξαιρετικά σε σαλάτα, με κρουτόν σκόρδου.
Mont d’Or, Haut Jura
Επιστρέφουμε στην Jura για αυτό το μαλακό τυρί που ανήκει στην κατηγορία των τυριών που ψήνονται καλύτερα. Μαγειρέψτε το τυρί μέσα στη συσκευασία του μαζί με κάποιο κρασί της περιοχής της Jura και βάλτε πατάτες και αλλαντικά για ένα υπέροχο και αυθεντικό γεύμα. Το Mont d’Or προέρχεται από το 18ο αιώνα όταν οι αγρότες χρησιμοποιούσαν σπάνιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα γάλα για να φτιάξουν τυρί.
Cantal, Auvergne
Το Cantal είναι ένα κυλινδρικό, ψηλό και στέρεο τυρί βάρους μεταξύ 35 και 45 κιλών, που παράγεται στο Cantal της περιοχής της Auvergne και έχει μια έντονη και φρουτώδη γεύση. Το Cantal παράγεται σε σπηλιές, ακριβώς όπως το κρασί και η γεύση του γίνεται πιο πλούσια καθώς ωριμάζει. Τυριά από το Cantal αναφέρθηκαν πρώτη φορά κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Reblochon, Savoie
Αυτό το τυρί τοποθετείται πάνω σε ένα πιάτο με πατάτες, κρεμμύδια και κομμάτια μπέικον και λιώνει δημιουργώντας ένα υπέροχο γεύμα, ιδανικό μετά από μια βόλτα στα βουνά της περιοχής. Το τυρί έχει γεύση φουντουκιών και προέρχεται από τη λέξη re-blocher που σημαίνει αρμεγμένο για δεύτερη φορά. Από τον 13ο αιώνα το πρώτο γάλα της ημέρας χρησιμοποιείται από τους γαιοκτήμονες και η δεύτερη σοδειά μένει για χρήση σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Charolais, Βουργουνδία
Αυτό το μικρό μαλακό τυρί που παράγεται στους λόφους Charolais της νότιας Βουργουνδίας φτιάχνεται από πλήρες γάλα κατσίκας και έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση. Χρειάζεται τουλάχιστον 16 μέρες για να πήξει.
Munster, Αλσατία
Το συγκεκριμένο τυρί έχει την πιο έντονη μυρωδιά απ’ όλα, αλλά η απαλή του γεύση δεν είναι καθόλου πικάντικη. Είναι ένα σχετικά μικρό τυρί που ζυγίζει κατά μέσο όρο 1 κιλό και η διαδικασία του πηξίματός του διαρκεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Ο θρύλος λέει ότι τη συνταγή εμπνεύστηκε ένας διερχόμενος Ιρλανδός μοναχός τον 9ο αιώνα.
Artison, Loire
Το Artison ή artisou είναι ένα μικρό συμπαγές τυρί με διάμετρο περίπου 10 εκατοστών που παράγεται στην ορεινή περιοχή της Loire στην Auvergne. Είναι κατασκευασμένο από ένα μίγμα του πρωινού γάλακτος μαζί με το απογευματινό. Παράγεται από παστεριωμένο γάλα και χρειάζεται από 3 εβδομάδες μέχρι 2 μήνες για να πήξει και να μεταμορφωθεί σε ένα τυρί με μια διακριτική και ελαφρώς όξινη γεύση.
πηγή: clickatlife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: